Umetnost ispijanja kafe

Ispijanje espresa je iskustvo za sva čula.

Kafa u punom smislu

Savršena kafa je ceo univerzum koji stane u jednu šoljicu i otkriva suptilnost buđenjem svih 5 čula

Izgled

Najočigledniji i najkarakterističniji vizuelni izraz espresa je njegova krema, ili "pena" posmatrano sa hemijske tačke gledišta.

"Krema je gusta i postojana"

Sve nagoveštava da ćete uživati u fino pripremljenom espresu sa gustom i postojanom penom, u boji lešnika, bez mehurića i belih tačaka. Tamno braon boja potiče od karamelizovanog šećera. Illy šoljica je savršene veličine i oblika za očuvanje kompaktnosti pene. Debljina porcelana održava kafu toplom, pri optimalnoj temperaturi ispijanja (oko 65 °C)

Zvuk

Pažljivo slušajte kako se priprema vaša kafa i šta se događa oko vas.

"Svaki zvuk je važan"

Svaki zvuk je važan za potpuno uranjanje u svet ukusa: zveckanje šoljica, zvuk zrna koje upadaju u rezervoar, a zatim se melju u mlinu, kafa koja se sipa u šoljicu. Oni takođe definišu način na koji uživate u vašoj kafi i način na koji je doživljavate: buđenje uz doručak, mešanje kafe, smeh na večeri sa prijateljima ili samo tih trenutak za opuštanje.

Članak iz illycaffè Francuska

Miris

Udahnite duboko i dopustite aromatičnim notama kafe da dodirnu i probude vaša čula.

"Aromatične note kafe dodiruju i bude vaša čula"

Kafa može biti snažna i bogata, ili retka i slaba. Može imati elegantne, čiste, nežne ili obične, svakodnevne karakteristike. Snažna aroma illy espresa otkriva note voća i laganih citrusa, meda, karamele i svežeg jasmina i snažne note čokolade i tosta.

Ukus

Espreso je koncentrat ukusa koji se mogu zadržati u ustima do 15 minuta. Delikatan balans između slatkih, kiselih i gorkih ukusa ključna je za njihovu harmoniju.

"Koncentracija ukusa"

Slatka senzacija dolazi od karakteristika kafe korišćene u mešavinii postupka prženja zrna kafe. Što se duže prži, gubi slaktoću i postaje gorča.

Osećaj

Uzmite vašu šoljicu, zavrtite vaš espreso i pogledajte gustinu.

"Pogledajte gustinu"

Od prvog gutljaja, otkrićete snažnu teksturu, osećaj pune i prijatne slatkoće, nastao zbog ulja i šećera u ustima. To znači da aroma i tekstura zajedno, razlikuju espreso od ostalih napitaka. Struktura mora imati željenu glatkoću: kada se espreso pravilno pripremi, kafa sklizne u usta i nadraži čula ukusa.