Savršeni espreso: mala šolja, veliki trenutak

Za znalce, espreso je sama suština kafe, pravo fizičko-hemijsko čudo. Takođe je umetnost koja zahteva strast, tehniku i poštovanje istinske italijanske tradicije.

6 tajni savršenog espresa

Pročitajte naše najbolje savete za savršeni espreso. Odobrili eksperti...

Definicija

Ime govori samo za sebe: espreso mora biti sveže pripremljen i poslužen u maloj zagrejanoj šolji i mora se odmah konzumirati. Espreso kafa je suptilan napitak. Koncentracija aromatičnih tonova, izdvaja ovaj napitak od svih drugih.

"Espreso kafa je suptilan napitak"

Espreso je pre svega rešenje, zbir razlišitih elemenata (kiselina, proteina, šećera, masti, itd.). Takođe je i emulzija jer sadrži ulja sa ukusima koji kafi daju strukturu dok dodiruje vaša nepca. Konačno, espreso je "suspenzija" zbog gustog sloja kreme boje lešnika.

Dva ključna elementa za pripremu izvrsnog espresa

Kada je vreme ekstrahovanja kafe predugo, stvara se prekomerno ekstrahovana kafa sa velikim sadržajem kofeina, gorkog, oporog ukusa. U obrnutom slučaju, kada je vreme ekstrahovanja kafe prekratko, stvara se nedovoljno ekstrakovan, kiseo i slab espreso.

Konačno, finoća mlevenja može uticati na vreme ekstrahovanja, volumen i ukus. Za espreso kafu, mlevenje mora biti dovoljno fino da bi obezbedilo optimalno ekstrahovanje svih uskusa kafe.

"Predugo vreme će rezultirati prekomerno ekstrahovanom kafom."

• 7g (+/-0.5g) fino mlevene kafe
• Temperatura vode na izlazu iz aparata 88°C i 92°C
• Izlazni pritisak od 9 bara
• Zapremina šoljice između 25ml i 30ml za "italijanski" espreso / 60 ml za"francuski" espreso
• Vreme ektrakcije od 25 sekundi (+/- 5 s)

Za savršeni doživljaj espresa, isprobajte naše aparate sa mlinom za kafu. Oni kombinuju svu KRUPS stručnost u pripremi kafe za garantovani savršeni espreso.

Članak iz illycaffè Francuska